“Dijital Gazetecilik Eğitimleri”nde 1000’den Fazla Gazeteci ve Gazetecilik Öğrencisine Ulaşıldı

23 Aralık 2020

Kadir Has Üniversitesi ve Habitat Derneği (Habitat) iş birliğiyle başlatılan “Facebook Dijital Gazetecilik Eğitimleri”nin ilk yılı tamamlandı. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü mezunları tarafından verilen eğitimler ile Türkiye’de bir yılda yarısından fazlası kadın olmak üzere 1000’den fazla gazeteci ve gazetecilik öğrencisine ulaşıldı.

İlk ayağı geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü lisans ve yüksek lisans mezunlarından oluşan bir grubun eğitmen eğitimleriyle başlayan ve ikinci ayağı kapsamında Facebook ve Instagram’ın habercilikte etkin kullanımı üzerine eğitimler verilen “Facebook Dijital Gazetecilik Eğitimleri” programına yoğun ilgi gösterildi.

Tüm gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine açık ve ücretsiz olan eğitimler; Facebook ve Instagram’da hedef kitle oluşturmaya ve Facebook Live, Facebook Watch, Instagram Hikâyeler, IGTV ve Reels gibi Facebook ve Instagram özelliklerini kullanarak video aracılığıyla hikâye anlatımına odaklanan oturumlar içerdi. Buna ek olarak, katılımcılara yanlış bilgilendirme, doğruluk kontrolü ve telif hakları ile nefret söyleminin yasal yönleri konularında araçlar ve bilgiler sunuldu.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü lisans mezunları Buse Alkan ve Yekcan Güler, yüksek lisans mezunları Damla Partanaz ve Neval Turhallı ve Yeni Medya Lab. Koordinatörü Gülin Küpelioğlu, programın eğitmenleri arasında yer aldı.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Lab. Koordinatörü Gülin Küpelioğlu, programı şöyle değerlendirdi: ”Facebook Dijital Gazetecilik Eğitimi’yle, bir yıldır iletişim fakültesi ve gazetecilik öğrencileri, yerel-ulusal medya profesyonelleri ve içerik üreticileriyle bir araya geliyoruz. Yaşadığımız dijital medya çağında neredeyse herkes artık sosyal medya kullanıyor, farklı platformlarda içerik üretiyor. Çoğu kişinin sosyal medya mecralarını kullanmayı bildiğini ve gelişmeleri takip ettiğini düşünsek de sosyal medya kullanım bilinci ve bilgisinin kimi zaman yetersiz kalabildiğine şahit oluyoruz.

Bu nedenle Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü olarak Habitat Derneği ve Facebook iş birliği ile düzenlenen bu eğitimlerle mevcut eksikliklerin kapatılması adına güzel bir sene geçirdiğimize inanıyorum. Farklı eğitim ve meslek gruplarından katılımcılarımızın da deneyimlerini paylaşmaları ve geri bildirimlerde bulunmaları eğitimimizin karşılıklı etkileşim halinde geçmesini sağladı. Covid-19 nedeniyle bir süredir çevrimiçi vermek durumunda kaldığımız eğitimlerde, birçok farklı ilden öğrenci ve profesyonellerle tanışmak ve karşılıklı deneyimleri paylaşmak çok değerliydi.”

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı ve programın akademik danışmanı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu, düşüncelerini şöyle ifade etti: “Facebook tarafından küresel olarak dünyanın farklı ülkelerinde başlatılan gazetecilere yönelik bu eğitimlerin Türkiye’de Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya mezunları tarafından verilmesi bizim için bir mutluluk vesilesi. Gençlerin bu eğitimlere gösterdiği ilgi, bu dönüşümün bir işareti. Gazeteciliğin dijital dönüşümünün büyük bir hızla ilerlediği günümüzde bu mecralarda yapılan üretimi geliştirmek hem mecraların hem de gazeteciliğin önünü açacaktır.”

Facebook Gazetecilik Projesi’yle ilgili daha ayrıntılı bilgi için https://www.facebook.com/journalismproject adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.